They seem to make lots of good flash cms templates that has animation and sound.

Najnowsze Gry Escaperoom - Zapraszam do grania!

Temat: Ktos przeanalizuje wynik krwii?
Witam wszystkich
Zaczne od tego ze mam 24 lata
Zrobilem ostatnio badania bo mialem goraczke(39) i powiekszone wezly
chlone w pachwinach
i mam nastepujace wyniki

Białko C-reaktywane (ultraczułe) - 7,01 - (norma do 5)
OB po 1 godzinie - 8 - (norma do 8)
OB po 2 godzinie - 22 - (norma do 15)
Glukoza w surowicy - 88 - (norma 55-115)

Morfologia z rozmazem:
WBC - 6.11 - (norma 4-11)
RBC - 5.4 - (norma 3.5-6.2)
HGB - 16.44 - (norma 11-18)
HCT - 49.15 - (norma 35-55)
PLT - 254 - (norma 150-400)
PCT - 0.227 - (norma 0.2-0.5)
MCV - 90.99 - (norma 80-100)
MCH - 30.42 - (norma 26-34)
MCHC - 33.44 - (norma 32-37)
RDW - 13.61 - (norma 10-16)
MPV - 8,96 - (norma 6-10)
PDW - 18,75 - (norma 8-18)
LYM% - 35.5 - (norma 25-50)
LYM# - 2.2 - (norma 1-5)
%MON - 6.1 - (norma 2-10)
#MON - 0.4 - (norma 0.1-1)
NEU% - 55.8 - (norma 50-80)
NEU# - 3.41 - (norma 2-8)
EOS% - 2.3 - (norma 0-5)
EOS# - 0.14 - (norma 0-0.4)
BAS% - 0.3 - (norma 0-2)
BAS# - 0.02 - (norma 0-0.2)
ALY% - 1.64 - (norma 0-2)
ALY# - 0.1 - (norma 0-0.2)
LIC% - 0.43 - (norma 0-2)
LIC# - 0.03 - (norma 0-0.2)


Źródło: topranking.pl/1850/ktos,przeanalizuje,wynik,krwii.php


Temat: morfologia z rozmazem
Ostatnio żle się czuje wczoraj byłam na badaniach nie znam się na
tym więc prosze żeby ktoś mi powiedział czy te wyniki są dobre.

WBC:3,8    l   10mm
NEU:33,1 L  1,26  L
LYM:54,4  h  2,07
MON:8,7       0,33
EOS:3,6        0,14
BAS:0,2         0,01
ALY:0,9          0,03
LIC:0,2            0,01
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
RBC:4,05     l
  LEUKO:neutropenia
HGB:13,1                                                 OB:15
HCT:39,8
MCV:98
MCH:32,4
MCHC:33
RDW:11,4
PLT:147
MPV:9,1
PCT:0,133
PDW:15,8


Źródło: topranking.pl/1850/morfologia,z,rozmazem.php


Temat: Wyniki badan.


Pisałem wielokrotnie, jak należy zadawać pytania odnośnie wyników badań.
Poszukaj w archiwum.


No tego nie widzialem, wiec wyniki sa nastepujace:

Kobieta, lat 56, Waga 82, wzrost 160

odczyn Biernackiego (OB)  - 20 mm/h
glukoza  - 178 mg/dl

ANALIZA MOCZU:
mocznik  - 15 mg/dl
potas  - 5,45          (za duzo)
cholesterol całkowity  - 164 mg/dl
HDL - cholesterol  - 45 mg/dl
Trójglicerydy  - 111 mg/dl
LDL - cholesterol  - 97 mg/dl
AspAt  - 43 IU/L
AIAt  - 89 IU/L

MORFOLOGIA:
RBC  - 4,94
HGB - 14,6
HCT  - 41,6
MCV  - 84,12
MCH  - 29,5
MCHC  - 35,1
RDW  - 13,6
PLT  - 344
MPV  - 8,6
PDW  - 13,5
PCT  - 0,295
WBC  - 6,4
NEU%  - 48,1
LYM%   - 42,2
MON%  - 7,3
EOS%  - 2,0
BAS%  - 0,4

Badania byly robione na czczo.


Źródło: topranking.pl/1851/44,wyniki,badan.php


Temat: interpretacja wyników badań
interpretacja wyników badań
Pani Doktor, bardzo prosze o pomoc w interpretacji wyników badań. Moja 5
miesięczna córeczka od ponad tygodnia przestała jeść mleko. Byliśmy u
pediatry, zlecił badanie ogólne moczu, to wyniki:
glukoza-w normie, bilirubina-nieobecna, ketony-nieobecne, pH-7, ciężar
właściwy-1,005, białko-nieobecne, urobilinogen-w normie, leukocyty-nieobecne,
erytrocyty-nieobecne, azotyny-nieobecne
Osad: leukocyty- 0-2, nabłonki płaskie-nieliczne, bakterie-nieliczne w preparacie

Z powodu bakretii dostalismy skierowanie na posiew moczu, obecnie czekamy na
wyniki. Zrobiliśmy jeszcze morfologię i wyniki przestawiają się nastepująco:
WBC - 11.1
RBC - 4.23
HGB - 12.2
HCT - 35.9
MCV - 85
MCH - 28.9
MCHC - 34.1
RDW - 13
PLT - 420
MPV - 7.8
LYM - 66.9
MON - 4.4
NEU - 25.8
EOS - 2.8
BAS - 0.1
Aminotransferaza alaninowa ALT - 19
Żelazo - 17.3
OB - 2mm
O czym może świadczyć podwyższony poziom LYM?
Z góry dziekuję za odpowiedź.


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,632,57915744,57915744,interpretacja_wynikow_badan.html


Temat: Wysokie ob u dziecka 9 letniego
Wysokie ob u dziecka 9 letniego
Mam pytanie czy ktoś może mi odpowiedzieć na pyatnie ?. Zrobiłem
morfologię krwi u syna i ob wyszło 32 czyli musi mieć stan zapalny
tylko jaki ? .Podaje wyniki morfologii:
WBC [tys/ul] 7.1
LYM [%] 52.0
MON [%] 9.8
NEU [%] 36.00
EOS [%] 1.60
BAS [%] 0.60
LYM [tys/ul ] 3.7
MON [tys/ul ] 0.7
NEU [tys/ul ] 2.57
EOS [tys/ul ] 0.11
BAS[TYS/UL] 0.04
RBC [mln/ul ] 4.77
HGB [mmol/l ]7.8
HCT [%]37.8
MCV 79
MCH 1.64
MCHC [mmol/L] 20.7
RDW [%] 13.6
PLT [tys/ul ] 329
PDW[%]12.0
MPV 8.3
PCT[%] 0.3

Zrobiłem też badania :
SEM / Mukoproteidy 103.2 mg/dl
ASO poniżej 200 IU/ml

oraz wymazy

Wymaz z gardła - streptococus sp
Staphylococus log (-)
Wymaz z nosa - Staphylococus log (-) MSCWS / poj ( nie wiem czy
dobrze odczytałem ten skrót )

w/w wynikach wszystko jest w normie poza LYM % [%] 52.0 [+] ( 20.0-
45.0) czyli jest przekroczone i jeszcze NEU % [%] 36.00 - [ 40.00 -
65.00 ] czyli ty też jest wynik nie taki bo niższy od normy. Co to
znaczy. Czy należałoby powtórzyć jeszcze raz badania krwi w innym
labolatorium? Czekam na odpowiedź. Co Pani na to jest Pani
hematologiem? tak to proszę o wyjaśnienia. Czy potrzebne jest
badanie jeszcze moczu ?
Proszę o szybka poradę,bo obawiam się o zdrowie synka

Ryszard Gwóźdź
rikg@wp.pl
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,103616440,103616440,Wysokie_ob_u_dziecka_9_letniego.html


Temat: Pani Doktor bardzo proszę o interpretację wyników
Pani Doktor bardzo proszę o interpretację wyników
Krwinki białe WBC 9,3 K/uL
NEU % 23,1%
LYM % 66,1 %
MON % 8,5 %
EOS % 2,1 %
BAS % 0,2 %
ALY % 1,3 %
LIC % 0,3 %
Krwinki czerwone RBC 5,32 M/uL
Hemoglobina HGB 14,1 g/dL
Hematokryt HCT 42,6 %
Śr. objętość krwinki czerwonej MCV 80,1 fL
Śr. masa HGB w krwince czerw. MCH 26,6 pg
śr. stęż.HGB w krwince czerw. MCHC 33,2 g/dl
wsk.anizocyt.krwinek czerw. RDW 13,0 %
płytki krwi PLT 242,0 K/uL
Śr. objętość płytki krwi MPV 8,8 fL

Rozmaz
Granulocyty podzielone 22,0 %
monocyty 10,0 %
limfocyty 68,0 %

Wapń całkowity 2,7 mmol/l
fosfor 4,57 mg/dl
fosfataza zasadowa 368,0 IU/l
żelazo (0 godz.) 77,0 ug/dl

Synek za 3 tygodnie kończy dwa lata. Ma stwierdzoną cytomegalię (wskażnik IgG
spada) oraz toksokarozę (wynik cały czas utrzymuje się b. nisko dodatni).
Ponadto rehabilitant stwierdził szpotawość podudzi. Kilka dni przed morfologią
synek miał jednodniową gorączkę max 38,5 (podawałam ibufen), następnie dostał
małego katarku który utrzymuje się do dziś. Krótki czas przed tym jak
wystąpiła gorączka synek pocił się niedługo po zaśnięciu potliwość w czasie
snu ustępowała. Nadmieniam że jet ruchliwym dzieckiem i nawet w czasie
biegania ma czasami wilgotną główkę.
Bardzo dziękuję Pani doktor za odpowiedź.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,96864858,96864858,Pani_Doktor_bardzo_prosze_o_interpretacje_wynikow.html


Temat: Proszę o interpretacje wyników badań- ważne
Proszę o interpretacje wyników badań- ważne
proszę o interpretację wyników badań mojej córki 16- miesiecznej.
morfologia:
WBC- 11.9 Neu% 36.1, Eos% 2.9, Bas% 0.2, Lym % 58,9, Neu # 4,3, Eos# 0,34, Bas
# 0,02, Lym 7.0, NIL # 0,23, NIL % 1,9, RBC 4,78, Hb 12,3, Hct 37,2, MCV 77,9,
MCH 25,7, MCHC 33,0, RDW 15,6, Plt 491, MPV 8,4, Pct 0,41, PDW 10,8. Diff- poz.
Analiza moczu:
barwa żółta, CLA przejrzysty, BLD neg, BIL neg, URO norm, Ketony neg,
proteiny neg, azotyny neg, glukoza neg, pH 6,5, ciężar właściwy 1,015,
leukocyty 10 WBC/ul- poza zakresem referencyjnym.
Kał na obecność pasożytów- jaj nie wykryto.
Proszę o pilną odpowiedź, gdyż bardzo martwię się niektórymi podwyższonymi i
niektórymi obniżonymi wartościami. Co może dolegać mojej 16- miesięcznej córce???

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,74281315,74281315,Prosze_o_interpretacje_wynikow_badan_wazne.html


Temat: wyniki morfologii
wyniki morfologii
chłopiec 9 miesięcy
wyniki po wypiciu herbatki
WBC 7,7
RBC 3,91
HGB 10,8
HCT 32,5
MCV 83
MCH 27,7
MCHC 33,4
RDW 15,8
PLT 254
MPV 8,8

rozmaz
LYM 66,1
MON 4,7
NEU 21,8
EOS 7,2
BAS 0,2

OB 4
CRP 15,2
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,85892513,85892513,wyniki_morfologii.html


Temat: Powiększone węzły chłonne
Wymaz był robiony ( raczej komputerowy)razem z morfologią.
WBC 8,4 10 ooo/mm norma 4,0 -11,o
NEU 39,9 3.36 30,oo-80,o 2,00-8,00
lym 47,4 3,99 25,o-70,o 1,0-5,o0
mon 8,6 o,72 2,o-10,0 0,10-1,00
eos 3,1 0,26 0,0-5,o 0,00-0,40
bas 1,0 0,08 0,0-2,0 0,00-0,20
OB 14 mm
CRP nie było robione
Synek nie wygląda zdrowo,
ma wiecznie podkrążone oczy, bardzo poci się w nocy.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,86882848,86882848,Powiekszone_wezly_chlonne.html


Temat: Do jakiego specjalisty się udać?
Dziękuję Gosia za radę. Wymaz był robiony ( raczej komputerowy)razem z morfologią.
WBC 8,4 10 ooo/mm norma 4,0 -11,o
NEU 39,9 3.36 30,oo-80,o 2,00-8,00
lym 47,4 3,99 25,o-70,o 1,0-5,o0
mon 8,6 o,72 2,o-10,0 0,10-1,00
eos 3,1 0,26 0,0-5,o 0,00-0,40
bas 1,0 0,08 0,0-2,0 0,00-0,20
Czy możem mi powiedzieć co o nim myślisz? Boję się o synka, nie wygląda zdrowo,
ma wiecznie podkrążone oczy, bardzo poci się w nocy, ma nicne bóle nóżek,
zatwardzenia, powiększone węzły chłonne.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,87007946,87007946,Do_jakiego_specjalisty_sie_udac_.html


Temat: interpretacja morfologii
interpretacja morfologii
badania były robione 14.10 obecnie córka ma 5mies i 3tyg.proszę o
interpretacje wyników:
erytrocyty4,32mln/ul
leykocyty 7,4 tys/ul
hemoglobina 11,6 g/dl
hematokryt35,3%
PLT 551 tys/ul
MPV 7,9fl
NEU%21.
EOS%1,9
BAS% 1,7
LYM% 69,4
MON%6.0
NEU 1,56
EOS 0,14
BAS 0,13
LYM 5,16
MON 0,45

BADANIA BYŁY ROBIONE W LUXMEDZIE
BADANIA WIDZIAŁ LEKARZ ALE STWIERDZIŁ TYLKO POPRAWĘ, A MNIE
INTERESUJE CZY NIE MA NIC POWAŻNEGO PONIEWAŻ CÓRKA SŁABO PRZYBIERA
NA WADZE.PROSZĘ O POMOC NAJLEPIEJ LEKARZA.MOCZ RÓWNIEŻ BYŁ ROBIONY
ALE WSZYSTKO JEST OK.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,87657668,87657668,interpretacja_morfologii.html


Temat: Proszę o interpretację wyników
ponowna morfologia
dziś odebrałam kolejne wyniki krwi i są następujące
RBC 4,74
HGB 10,9
HCT 34,5
MCV 73
MCH 23,0
MCHC 31,6
RDW 18, O h
PLT 407
MPV 8,6
PCT 0,349
RDW 14,5
WBC 9,4
NEU 27,8! L 2,61!
LYM 65,7 H 6,18 !H
MON 2,3! 0,22!
EOS 3,6! 0,34 !
BAS 0,6! 0,06!
ALY 1,6! 0,15 !
LIC 0,2! 0,02!

tak wiec hemoglobinka chyba powraca do normy. ale martwią mnie LYM dlaczego
dalej rosnie i dlaczego NEU ciągle spada ( w porównaniu do poprzednich
wyników)... pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,77266371,77266371,Prosze_o_interpretacje_wynikow.html


Temat: Proszę o interpetację wyników i radę
Proszę o interpetację wyników i radę
Witam,
Bardzo proszę o interpretacje wyników mojej 10 miesięcznej córki:

Morfologia z rozmazem
RBC 4,09
HGB 11,3
HCT 33,7 %
MCV 82,4
MCH 27,7
MCHC 33,6
RDW 12,3 %
PLT 276
MPV 7,8

WBC 5,3

NEU 21,80 %
EOS 4 %
BAS 0,60 %
LYM 65,1 %
MON 8,5 %
ALY 0,66 %
LIC 0,83 %

GRAN 30%
EOS 3%
LYM 57%
MONO 10%

Ponadto:
posiew moczu: ujemny
posiew kału: Staphylococcus aureus (+++)
Candida Spp (+++)
Córka miała zlecone badania z powodu luźnych stolców ze śluzem (3-4
na dobę), które trwały ok 2 tygodni. Wyniki były robione w trakcie tej infekcji. Na gronkowca i kandidę Pani doktor poleciła dawać Córce Enerol jeden raz dziennie i to wszystko. Co do wynikow krwi nie miała żadnych zastrzeżeń, ale zapisala kwas foliowy 2x1 tbl przez miesiąc i do kontroli krew. Wyników kału nie kazała powtarzać, jej zdaniem, to nie są chorobotworcze bakterie, tylko ze skory. Dodam, że karmie piersią. Mala poza tym rozwija się prawidłowo. Szczepiona na podstawowe Inf Hexa plus rotarix i prevenar w terminie. Martwię sie o wynik kału.
Jeżeli Pan Doktor i drodzy Forumowicze mogliby mi coś doradzić oraz zinterpretować te w biegu obejrzane przez naszą Pania Doktor wyniki, to bylabym Wam bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam Aga

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,79455428,79455428,Prosze_o_interpetacje_wynikow_i_rade.html


Temat: proszę o interpretacje wyników morfologi i porade.
proszę o interpretacje wyników morfologi i porade.
Moja córka (2 lata) od miesiąca była chora, oskrzela + zatoki...
teraz powtórzyłam jej morfologię i puściłam do żłobka... i
zastanawiam sie czy dobrze zrobiłam, proooooszę rzucić okiem na jej
wyniki:
RBC 4,95
HGB 12,7
HCT 38,8
MCV 78,5
MCH 25,6 (-) norma 27,0-32,0
MCHC 32,6
RDW 14,9
PLT 337
MPV 7,7

WBC 12,7
NEU 32,60 (-) norma 35,00-55,00
EOS 4,20
BAS 0,60
LYM 54,4
MON 8,2
ALY 1,68
LIC 1,07

rozmaz krwi:
gran 27%
eos. 3%
lym. 61%
mono 9%

bardzo proszę o radę, czy dobrze zrobiłam posyłając dziecko juz do
żłobka, czy należałoby jeszcze potrzymać w domu?


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,79493239,79493239,prosze_o_interpretacje_wynikow_morfologi_i_porade_.html


Temat: Może ktoś mi powie
"bas" to bazofile - granulocyty zasadochlonne inaczej, pojawiaja sie kiedy w
organizmie toczy sie jakis stan zapalny ale wtedy sa dosc podwyzszone mysle ze
1 % nie trzeba sie przejmowac...
PLT to plytki krwi - norma powinna byc dla plytek podana na wyniku nie podam z
glowy bo nie pamietam, ale wydaje mi sie ze bylo to 150 - 450...
w ogole normy podaje sie na wydruku bo kazdy aparat ma inne... interpretacja
wynikow nalezy do lekarza, pamietaj ze morfologia moze byc w ciazy dosc
zmieniona bo to taki stan "odmienny" gdyby cos niepokoilo laborantow to pobrali
by jeszcze raz krew w celu powtornego oznaczenia (dla bardzo podwyzszonych
parametrow tak sie robi)
wiec - z wynikami do lekarza i na razie radze sie nie przejmowac na zapas ;)


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,23762,23739420,23739420,Moze_ktos_mi_powie.html


Temat: Wyniki morfologii
Wyniki morfologii
Czy ktoś zna się z Was na analizowaniu wyników morfologii?

Wyniki odebrane on-line więc na razie bez konsultacji z lekarzem :/

Wszystko w normie, ale

PDW wynik 20,8 przy normie maks. 18
EOS wynik 6,8 przy normie maks. 5
BAS wynik 0,02 przy normie min. 0,05

Kto wie co to może znaczyć ?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,99470117,99470117,Wyniki_morfologii.html


Temat: morfologia- interpretacja
morfologia- interpretacja
Proszę o pomoc. Zrobiłam profilaktycznie badanie krwi z rozmazem. Oto wynik.
Poradźcie. Wyniki widział lekarza, ale po pierwsze to beznadziejny lekarz a po
2 jakoś się nie zainteresował:(
WBC 8,9 norma 4- 10 ale gdzieś tu czytałam, że powyżej 7 to niepokojące :(
RBC 4,48 nor 3,5- 5,4
HCT 42,9 nor 34- 46
PLT 326 nor 150- 400
MCV 95,8 nor 80- 96
MCH 31,2 nor 26- 34
MCHC 32,6 nor 31- 35
RDW 10,2 nor 11-14,5
MPV 8,7 nor 6,5- 11
PDW 19,4 nor 10- 18
PCT 0,3 nor 0- 10
LYMF% 46,1 nor 25- 45
LYMF 4,1 nor 1,4- 4,5
MON% 8,5 nor 2-10
MON 0,8 nor 0,1 - 1
EOS% 2,5 nor 0-6
EOS 0,2 nor 0- 0,6
NEU% 41,6 nor 45- 65
NEU 3,7 nor 2- 6,9
BAS% 1,3 nor 0- 2
BAS 0,1 nor 0- 0,2
Proszę, czy powinnam się martwić?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,87357256,87357256,morfologia_interpretacja.html


Temat: Znów złe wyniki (TSH,wapń)! .Co to - "Bas"?
Znów złe wyniki (TSH,wapń)! .Co to - "Bas"?
Od ponad pół roku leczę nadczynność tarczycy, właśnie odebrałam kolejne
wyniki i trochę mnie one martwią, TSH spadło znowu do 0,82, a miesiąc temu
było 1,59! Od 2 miesięcy biorę tylko 1 tabletkę Metizolu co drugi dzień,
jeszcze 3 miesiące wczesniej gdy brałam 1 codziennie - TSH wzrosło do 4,20 i
dlatego endokrynolog zaleciła zmniejszenie dawki, miałam nadzieję że odstawi
mi Metizol zupełnie, ale teraz to pewnie znowu karze wrócić do 1 x dziennie!
Niestety moja pani dr. jest na urlopie do końca miesiąca i nie wiem czy
powinnam sama zacząć brać tabletkę codziennie czy czekać na wizytę? Czuję się
dobrze, od 1,5 miesiąca nie biorę już nawet Propranololu, boję się jednak że
TSH spadnie jeszcze i wrócą okropne objawy sprzed pół roku!
Czy ktoś może mi powiedzieć co to za oznaczenie w morfologii - Bas w %? Mam
to coś przekroczone, norma jest 0,0 do 1,0 a ja mam 1,4.
Mam tez "świeży" wynik sodu, potasu i wapnia, dwa pierwsze są w normie ale
wapń mam za wysoki, norma to 8,10 do 10,40 a ja mam 10,51!. Czy to znaczy że
rozpadają mi się kości? Czy to bardzo zły wynik przy nadczynności? Wszystko
inne mam w normie, OB = 8, tylko ten Bas(?), wapń i TSH.
Łykałam sobie jakiś czas wapń z D3, ale na tydzień przed pobraniem krwi
przerwałam, mogło to miec wpływ na wynik? Warto wogóle brać ten wapń,
spotkałam się tu na forum z opiniami że to nic nie daje?
Pozdrawiam
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,21468093,21468093,Znow_zle_wyniki_TSH_wapn_Co_to_Bas_.html